Page 7 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Pecorino canestrato pugliese DOP
Skórka nosi ślady kosza
stosowanego jako forma. Młody jest łączony z bobem, gruszkami
i warzywami; dojrzały ścierany na makaron i ragoût.
Pecorino z Farindola
Miąższ jest tłusty, ziarnisty, żółty i ma
piżmowy zapach, charakteryzuje się wyjątkową równowagą pomiędzy
ostrym a słodkim smakiem mleka owczego.
Pecorino di grotta
Słynny jest ser z Viterbo, długo dojrzewający
w zagłębieniach wulkanicznych, które nadają mu bardzo intensywny
smak i szczególny bukiet zapachowy.
Pecorino z Pienzy
Produkowany w okolicach Sieny z mleka
pasteryzowa-nego. Jest słodki z lekkimi nutami pikantnymi.
Za tradycyjny uważany jest ser dojrzewający w baryłkach.
Pecorino z Pienzy dojrzewający w słomie
Dojrzewanie w słomie
(lub w sianie) pozwala na utrzymanie w naturalny sposób idealnej
temperatury i wilgotności.
Pecorino perlanera sardyński
Ma zwarty, półtwardy miąższ
i nieznacznie kwaskowaty smak. Wyróżnia się ciemną skórką
o właściwościach konserwujących.
Pecorino primosale z pieprzem i papryką
Na Sycylii nazwa
primosale
wskazuje sery, które nie dojrzewały lub dojrzewały krótko.
Często wzbogacony przyprawami.
Pecorino z Pienzy dojrzewający w wytłokach z winogron
Ser dojrzewa częściowo w wytłokach z winogron, przybierając
charakterystyczną nutę smakową.
Pecorino z pieprzem z Monte Acuto
Pochodzący z obszaru o tej
nazwie na Sardynii jest produkowany w dwóch wariantach: słodkim
i dojrzałym. Pieprz nadaje mu jeszcze intensywniejszy smak.
Niektóre odmiany pecorino
Pecorino rzymski DOP
Miąższ o charakterystycznym białym
kolorze jest aromatyczny i lekko pikantny w smaku. Dojrzały ser tego
typu króluje wśród tartych serów.
Pecorino rossellino
(czerwonawy) z Pienzy
Dojrzewa przez dwa
miesiące, ma„przypaloną” skórkę, to znaczy nasmarowaną olejem
i koncentratem pomidorowym, który nadaje mu typowy kolor.
Pecorino puro (czysty) z Montenerone
Typowy dla regionu
Marche. Ma czarną skórkę, która podkreśla barwę białego, zwartego
miąższu. Jest to bardzo smaczny ser o intensywnym i pełnym aromacie.
Ze wszystkimi serami pecorino znakomicie łączy się miód,
w szczególności eukaliptusowy i kasztanowy,
o bardziej zdecydowanym smaku
153
sery