Page 5 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Tagliatelle colorate
Wzbogacona wersja
paglia e
fieno
(słoma i siano). Wyśmienite
z bolońskim ragoût lub sosem grzybowym.
Tagliatelle al nero di seppia
W porównaniu
z
tagliolini
czy
spaghetti
postrzegane bardziej
jako makaron wiejski i domowy.
Tagliatelle aromatizzate
Cienkie ciasto
nie tylko z jajkiem i szpinakiem, lecz także na
przykład z szafranem i pokrzywą.
Testaroli
Typowe w okolicach Lunigiany, gdzie
sławę przyniosła im rzemieślnicza produkcja.
Pyszne z oliwą i serem
pecorino
.
Trofie verdi
Mówiąc
trofie,
myślimy od razu
o ich liguryjskim pochodzeniu, komponują się
zatem wyśmienicie z klasycznym
pesto
.
Nie można nie wspomnieć o 
pizzoccheri valtellinesi
, tak nietypowych, a jakże wybornych, szczegól-
nie gdy są podawane w tradycyjny sposób. Należy wówczas gotować pokrojoną w cienkie paseczki
włoską kapustę i drobno skrojone ziemniaki, a chwilę przed tym, zanim warzywa się ugotują, do wy-
waru dodać makaron. W osobnym naczyniu układać warstwami
pizzoccheri
i typowe miejscowe sery
(Bitto i Scimudin), uzupełniając roztopionym masłem z czosnkiem i szałwią, wstawić do piekarnika
i zapiekać do momentu, aż sery się rozpuszczą.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy stworzył własny niezwykły makaron. Można to zrobić na przy-
kład wyrabiając – zgodnie z prawidłami sztuki – cieniutkie ciasto z mąki kasztanowej albo dodając
do ciasta najprzeróżniejsze składniki, począwszy od tych najbardziej powszechnych, jak szpinak,
pokrzywy i szafran, aż po śmielsze propozycje, pojawiające się również u najznamienitszych szefów
kuchni, jak czekolada lub cytryna. Pierwszy rodzaj makaronu można podawać na przykład z orze-
chami i ricottą, drugi zaś z sosami na bazie skorupiaków albo z klasycznym duetem, jaki stanowią
krewetki i cukinia. W każdym razie ten przebogaty i urozmaicony świat makaronów „specjalnych”
daje smakoszom wiele znakomitych okazji, aby doświadczyć nowych wrażeń, cały czas jednak po-
zostając głęboko korzeniami w najlepszej włoskiej tradycji kulinarnej. W wielu przypadkach chodzi
o swoistą pogoń za nowinkami i stąd właśnie powstają dziesiątki niekonwencjonalnych makaronów,
robionych z bardzo wyszukanych składników. Innym razem do głosu dochodzą potrzeby zdrowotne
lub zwykła chęć zadbania o dobre samopoczucie i wtedy powstają makarony z mąki pełnoziarnistej
czy też na bazie innych niż zazwyczaj, alternatywnych zbóż.
Tagliolini al nero di seppia
W porównaniu ze
spaghetti
ta wersja o przekroju kwadratowym
wywołuje zupełnie inne wrażenia smakowe.
Spätzle
Nietypowe
gnochetti
, tu w wersji
aromatyzowanej, lecz robione również tylko
z mąki
durum
i jajka.
Spaghetti integrali
(z mąki pełnoziarnistej)
Robione z mąki otrzymywanej z pominięciem
odsiewania otrąb.
makaron
57