Page 4 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Spaghetti z peperoncino
Pikantność tego
spaghetti
podkreśla smak prostych sosów
pomidorowych. Może też być podawane
jedynie z oliwą i czosnkiem.
Fusilli integrali
(świderki z mąki pełnoziarnistej)
Zawierają znaczne ilości błonnika. Wyśmienite
z sosami warzywnymi lub serami.
Pici
z grzybami
Z dodatkiem borowików,
znakomicie pasują do przeróżnych sosów,
przede wszystkim do tych na bazie dziczyzny.
Pizzoccheri
Prastary, prosty makaron z okolic
Valtelliny, robiony z prażonej mąki gryczanej
wymieszanej z mąką pszenną.
Spaghetti
z płaskurki
Znane są walory
płaskurki z okolic Langhe, a także tej
z Monterosso (prowincja Ankona).
Spaghetti al nero di seppia
Ten rodzaj
spaghetti
znakomicie komponuje się
z czerwonymi sosami na bazie ryb.
M
akaron kukurydziany
Szybko się gotuje.
Robiony tylko z mąki kukurydzianej albo
z mieszanki mąki ziemniaczanej i łubinowej.
M
akaron ryżowy
To smakowita alternatywa
dla makaronów z mąki
durum
. Idealny dla osób
na diecie bezglutenowej.
Kolorowy makaron wnosi na stół
nowe możliwości „scenograficzne”.
Wszak i oku coś się należy
Obrać 150 g szpinaku, usuwając
twarde końcówki. Oddzielić
łodygi i zostawić same liście.
Gotować je w osolonej wodzie
przez około 10 minut. Osączyć
i włożyć do miksera.
Dodać 2 jajka i miksować, aż do
uzyskania jednolitej masy.
Z 200 g przesianej mąki
uformować na stolnicy kopczyk,
dodać masę z jajek i szpinaku
i dokładnie wymieszać.
MAKARON SZPINAKOWY
Energicznie zagnieść dłońmi, aż
do uzyskania jednolitej masy.
Uformować kulę, zawinąć ją
w folię i odłożyć na 30 minut.
Rozwałkować cienko ciasto
i odpowiednio pokroić.
Z zielonego ciasta można zrobić
na przykład
lasagne
. Należy je
wówczas najpierw sparzyć we
wrzącej, osolonej wodzie.
Wybrane rodzaje
56