Page 31 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Miód z kwiatu pomarańczy
Mało znany we
Włoszech, a przecież niezwykle pyszny. Przykład
miodu z cytrusów, idealny do wszelkich sodkości.
Miód rozmarynowy
Bardzo powszechny
w całym rejonie śródziemnomorskim, jest miodem
o ciemnej barwie i silnie aromatycznym smaku.
Miód z drzewa poziomkowego
Może być
bardzo ciemny lub jasny, wpadający w zieleń.
Należy do miodów najbardziej gorzkich.
Miód eukaliptusowy
Ta odmiana
miodu wyróżnia się kremową konsystencją
i umiarkowaną słodyczą.
Miód słonecznikowy
Niezbyt
rozpowszechniony, ma jasny, czasami żółtawy
kolor oraz delikatny i lekki smak.
Miód z kwiatu cytryny kalabryjskiej
Miód
mało rozpowszechniony, produkowany głównie
w Kalabrii.
Miód spadziowy
Ten rodzaj miodu powstaje nie
z pyłku kwiatowego, lecz ze spadzi – wydzieliny
niektórych roślin.
Miód z lespedezy
Z rośliny o tej nazwie
powstaje skrystalizowany lub płynny miód, bardzo
bogaty w składniki odżywcze.
Miód lipowy
Ma jasnożółtą barwę
i zdecydowany smak. Często stosowany do
słodzenia naparów ziołowych.
Miód lawendowy
O bursztynowym kolorze, ma
delikatny aromat przypominający zapach kwiatu,
z którego pochodzi.
Miód kasztanowy
Ma ciemny kolor i wyrazisty,
nieco gorzkawy smak. We Włoszech produkuje się
go latem.
Miód wielokwiatowy
Do najsłynniejszych
należy miód z Lunigiany o intensywny aromacie,
od 2004 roku posiadający oznaczenie DOP.
Polędwiczki z miodem i koprem włoskim
600 g polędwiczki wieprzowej
1 łyżka miodu kasztanowego, 2 łyżki oliwy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 50 g mąki typu 00
1/2 szklanki białego wina, 3 szt. dużego kopru włoskiego
40 g masła, 2 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu
2 łyżki tartej bułki, 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
szałwia, sól i pieprz
Oczyścić koper włoski i pokroić na cząstki, obgotować przez
15 minut, a następnie umieścić w brytfannie posmarowanej
masłem. Posiekać rozmaryn i szałwię, zmieszać z gruboziarni-
stą solą i przyprawić koper. Posypać tartą bułką i płatkami ma-
sła i piec w piekarniku w temperaturze 190°C przez 15 minut.
Mięso lekko posypać mąką i doprawić do smaku solą, pie-
przem i nasionami kopru włoskiego. Rozgrzać w rondelku
oliwę z czosnkiem i podsmażyć polędwiczki. Dodać miód,
a następnie wino i odparować, potem odwrócić polędwiczkę.
Pokroić na grube plastry i podawać z koprem.
W
e Włoszech jest bardzo
wiele odmian miodu, od naj-
bardziej rozpowszechnionych
po mało znane (do których na
przykład należy miód z kwia-
tów oregano, pospornicy czy
rododendronu, ale również
z kwiatów migdałowca lub rze-
paku). Wszystkie mają wysoką
moc słodzącą i są doskonałymi
zamiennikami cukru. Miód
dostarcza energii, a jednocze-
śnie jest lekkostrawny i zawiera
mikroelementy pochodzące
z roślin, z których powstaje.
331
dodatki