Page 30 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

W starożytności cukier był już znany, ale używano go w bardzo ma-
łych ilościach, głównie do sporządzania leków, ponieważ uważano
go za produkt niezmiernie rzadki i cenny. Produktem słodzącym był
miód, ponieważ znano zasady pszczelarstwa i można go było uzy-
skiwać w łatwy i niedrogi sposób. Już w czasach rzymskich słynny był
miód z Sycylii, stosowany nie tylko w kuchni i do wyrobu słodyczy,
ale również w medycynie.
Dzisiaj, tak jak niegdyś, nie ma jednego ustalonego podziału na
rodzaje miodu. Różnią się one barwą, konsystencją i gęstością,
zależnie od rodzaju kwiatów, zachowując charakterystyczne cechy
i właściwości roślin, z których powstają. Są miody jednokwiatowe,
to znaczy powstającego z jednego gatunku, oraz wielokwiatowe,
powstające z różnych gatunków roślin. Miód może być płynny lub
gęsty, często też krystalizuje się, kiedy obniża się temperatura. W ta-
kim przypadku wystarczy zanurzyć słoik z miodem na krótką chwilę
w naczyniu z gorącą wodą.
MIÓD
Ten naturalny produkt
– symbol słodyczy
– powstaje dzięki
pszczołom i kwiatom
Wybrane rodzaje
Miód akacjowy
O bardzo jasnym kolorze, ma
raczej lekki smak i zazwyczaj zachowuje płynną
postać.
Miód wrzosowy
Zazwyczaj jest ciemny i gęsty.
Ma kremową konsystencję, ale po zamieszaniu
szybko przechodzi w postać płynną.
M
iód w plastrach jest cenionym produktem,
niedostępnym szeroko w sklepach. Pakuje się do
go szklanych słojów i sprzedaje w całości w postaci
w pełni naturalnej, to znaczy z pyłkiem, propolisem
oraz woskiem.
Rozpuścić w rondelku 40 g masła i 100 ml mleka, nie doprowadzając do
wrzenia. Dodać 50 g miodu i mieszać przez kilka minut, nie zdejmując z ognia.
Pozostawić do schłodzenia. Do miseczki przesiać 150 g mąki typu 00 i 50 g mąki
razowej, dodać 1 łyżeczkę drożdży instant, 1 jajko, startą skórkę i sok z połówki
cytryny oraz szczyptę soli i wszystko wymieszać. Powoli dodać wystudzoną
miodową pastę. Wlać ciasto do kwadratowej lub prostokątnej formy (12x15 cm)
posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w piekarniku w temperaturze
200°C przez 40 minut.
MIODOWA FOCACCIA
330