Page 3 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Arlecchino
Rodzaj makaronu z ciasta, do
którego dodaje się pokrzywy lub szpinak,
szafran, marchew, buraki itp.
Conchiglie
Na zdjęciu zielone i czerwone,
na bazie szpinaku i buraków, ale są też wersje
bardziej wymyślne.
Conchiglie nero di seppia e curcuma
Stanowią doskonałe połączenie z sosami
na bazie owoców morza i ryb.
Fettuccine z grzybami
Na obszarach
Apeninów oprócz sproszkowanych grzybów do
ciasta dodaje się również mąkę kukurydzianą.
Fettuccine z szałwią
Mogą być doprawione
w bardzo prosty sposób, na przykład oliwą
i parmezanem.
Farfalle colorate
Robione z różnych rodzajów
ciasta, doskonałe do wymyślnych zapiekanek
lub w nietypowych połączeniach.
Gigli colorati
Podobnie jak
farfalle
robione są
z różnych rodzajów ciasta i doskonale smakują
z gęstymi sosami.
KOLOROWY
Wybrane rodzaje
Z BRUNATNYM BARWNIKIEM MĄTWY (SZEROKIE)
Z SZAFRANEM
M
akaron z ciemnym barwnikiem
mątwy pochodzi z Sycylii, głównie ze
wschodnich prowincji wyspy, i występuje
zazwyczaj w formie wydłużonej, czyli jako
spaghetti
tagliatelle
. Ów tradycyjny maka-
ron, obecnie tak sławny na całym świecie,
zrodził się z biedy w czasach, gdy mątwy
z konieczności jadano prawie w całości,
z wytwarzanym przez nie barwnikiem
włącznie. Czarny makaron jest produko-
wany od jakiegoś czasu również w Veneto,
na obszarze Laguny Weneckiej. Tu bowiem
brunatny barwnik z mątwy tradycyjnie
używany był do doprawiania
bigoli
.
M
akaron z szafranem
otrzymuje się poprzez dodanie
szafranu do ciasta wyrabianego
zazwyczaj z mąki durum i wody.
We włoskiej tradycji ten rodzaj
ciasta stosuje się raczej do ma-
karonów świeżych, o szerokim
formacie, jak
lasagnette
oraz
tagliatelle
.
Foglie d’ulivo
To typowy makaron z Apulii,
pasuje do sosów warzywnych i do świeżych
warzyw.
makaron
55