Page 26 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Caprese z klasyczną mozzarellą
1/2 kg sera mozzarella di bufala
1/2 kg świeżych pomidorów
4 łyżki oliwy
oregano
bazylia
sól
Umyte i osuszone pomidory oraz mozzarellę pokroić na nie-
zbyt cienkie plastry.
Na półmisku rozłożyć naprzemiennie plastry pomidora i moz-
zarelli.
Doprawić oliwą, szczyptą soli i dużą ilością oregano. Podawać
caprese
tuż po przegotowaniu, przybierając listkami bazylii.
O
lio collina di Brindisi DOP
to
wyjątkowo łagodna oliwa, dużo
mniej pikantna w porównaniu
z innymi oliwami apulijskimi,
zazwyczaj bardzo stężonymi
i o wyrazistym smaku. Właśnie
ze względu na tę swoją niety-
powość doskonale nadaje się
do doprawiania
carpaccio
z ryb,
lekkich dań na bazie warzyw oraz
wszelkich potraw, w których na
pierwszym miejscu powinien
pozostać główny składnik, czyli
np. do dań z owocami morza lub
skorupiakami.
Niektóre rodzaje oliwy z południowych Włoch
Oliwa z Crotone DOP
Bardzo delikatna oliwa
kalabryjska, o lekko owocowym smaku; dobrze
pasuje do wyrazistej lokalnej kuchni.
Oliwa Dauna DOP
Średnio owocowa, o gorzkawo-
-pikantnej nucie. Doskonała zarówno na surowo, jak
i do gotowania zup oraz mięsa i ryb z rusztu.
Oliwa z regionu Cilento DOP
Oliwa o delikatnym
smaku, aromatyczna, odpowiednia do sałatek,
warzyw strączkowych i potraw grillowanych.
Oliwa z Bruzio DOP
Oliwa o owocowym
aromacie. Jego intensywność zależy od miejsca
pochodzenia oliwek. Doskonała do owoców morza.
Oliwa z regionu Irpinia
Ma bardzo przyjemne
gorzko-pikantne nuty. Doskonała do miejscowych
zup i makaronów.
Oliwa z okolic Lametia DOP
Ma delikatny smak,
jest doskonała na surowo do dań rybnych i sałatek,
a także do gotowania i robienia przetworów.
Oliwa z Otranto DOP
O mocnym aromacie,
doskonały dodatek do pierwszych dań i gotowanych
warzyw, ale również do dań mięsnych.
Oliwa z Bari DOP
Ta odmiana może mieć trzy
określenia geograficzne: Castel del Monte, Bitonto
oraz Murgia dei Trulli e delle Grotte.
Południe Włoch wyróżnia się nie tylko wielkością produkcji oliwy,
ale również jej wyrazistym, zdecydowanym smakiem
318