Page 24 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Niektóre rodzaje oliwy ze środkowych Włoch
Oliwa z Abruzji
Obecnie produkcja oliwy
w istotny sposób wpływa na sytuację Abruzji, co jest
widoczne również w wymiarze ekonomicznym.
Oliwa Aprutino pescarese DOP
Oliwa o posma-
ku owocowym i niskiej kwasowości. Doskonała do
dań z ryb, np. do zupy
brodetto alla pescarese
.
Oliwa Cartoceto DOP
Oliwa średnio owocowa,
o wyczuwalnym smaku karczochów, świeżych ziół
polnych i o nutach balsamicznych.
Oliwa Colline pontine DOP
O delikatnym zapachu
i lekko pikantnym smaku. Doskonale łączy się
z warzywami, zarówno surowa, jak i w gotowaniu.
Oliwa z Chianti classico
Ma zielony kolor
i pikantny smak z nutą karczocha. Doskonała do
steku wołowego
bistecca alla fiorentina
.
Oliwa z Canino DOP
Jej cechą wyróżniającą jest
wyrazisty smak i intensywny aromat. Doskonała do
doprawiania domowego makaronu.
Oliwa z Lukki DOP
Owocowa, lecz dużo łagod-
niejsza od wielu innych oliw toskańskich. Idealna do
dań rybnych, zup na bazie zbóż i do
bruschette
.
Oliwa z Pretuziano delle Colline Teramane
DOP
Ma bogaty smak dojrzałej oliwki, dodawana
do wyrazistych potraw, takich jak zupy, ragoût czy
pieczone mięsa.
Oliwa z regionu Sabina DOP
Bardzo ceniona
oliwa, o owocowym, aksamitnym smaku, stosowana
do wyrazistych pierwszych dań przyrządzanych
z dodatkiem boczku lub podrobów.
Oliwa z regionu Tuscia DOP
O aromatyczno-
pikantnym posmaku i owocowej nucie. Dodawana
do lokalnych potraw na bazie roślin strączkowych
oraz do mięs przyrządzanych po myśliwsku.
Oliwa z Umbrii DOP
Doskonała oliwa
o owocowym posmaku, lekko pikantna, jej
intensywność zmienia się w zależności od miejsca
pochodzenia.
Oliwa z oliwek
extravergine
ze środkowych Włoch stanowi
znakomite połączenie elegancji, jaka charakteryzuje oliwy z północy,
z intensywnością smaku oliwy z południa
Oliwa z Molise DOP
Doskonale podkreśla smak
postych potraw, takich jak tradycyjne
maccheroni
con la mollica
.
316