Page 18 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Wyrafinowany i smaczny, nadaje
potrawom barwę i aromat, od
risotto po mięso. Doskonały
również do podkreślenia smaku
dodatków na bazie warzyw
Niektóre odmiany
Pręciki szafranu
Uważa się je za najczystszą
postać szafranu. Idealne do risotto i ogólnie do
pierwszych dań.
Sproszkowany szafran
Bardziej praktyczny
niż szafran w pręcikach, ma takie same
zastosowania.
Szafran z L’Aquila DOP
Oznaczenie DOP
ogranicza uprawy do ściśle wyznaczonej strefy.
Ma intensywny smak i żywoczerwoną barwę.
Szafran z Cascii (Pg)
Pręciki zbiera się wcześnie
rano. Używa się wyłącznie części o żywoczerwonej
barwie.
S
zafran z San Gimi-
ginano DOP uzyskuje się
poprzez prażenie pręcików,
które nabierają w ten sposób
koloru bordowego; powinny
być sprzedawane w całości.
Kwitnięcie ma miejsce pomiędzy
15 października a 30 listopada;
kwiaty są zbierane wcześnie rano.
Pręciki oddziela się od
pozostałych części kwiatu:
otwiera się kwiat i wycina się
pręciki nieco powyżej miejsca,
skąd wyrastają, a następnie suszy.
UPRAWA SZAFRANU
Z SARDYNII DOP
Sadzenie bulwocebul powinno
odbywać się między 1 czerwca
a 10 października.
310