Page 16 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Niektóre odmiany
Pomidor pallino
Ma bardziej kwaskowy smak
od innych pomidorów podsuszanych. Tradycyjnie
rozsmarowuje się je na chlebie.
Pomidor z Pachino IGP (Sr)
Bardzo dobrze
się konserwuje, ma wyrazisty smak oraz jędrny
i aromatyczny miąższ.
Pomidor sałatkowy
Dość szeroka kategoria
obejmująca pomidory jadane na surowo, bardzo
mięsiste.
Pomidor pendolino
Uprawia się go na
wzgórzach Valdarno. Przetrzymuje całą zimę.
Doskonały do robienia pulpy pomidorowej.
Pomidor San Marzano z Agro Sarnese-
-Nocerino DOP
Jego zaletą jest to, że po
zakonserwowaniu w puszkach nie rozpada się.
Suszone pomidory kalabryjskie
Zbierane,
gdy są w pełni dojrzałe, a następnie krojone
i suszone.
Tomada siccada
Na Sardynii można spotkać
długie suszone pomidory, ale też odmiany duże
i okrągłe.
Suszone pomidory apulijskie
Zazwyczaj
o wydłużonym kształcie, doskonale podnoszą
smak potraw na bazie świeżego makaronu.
Suszony pomidor sycylijski Ciappa
Te bardziej „płaskie” i mięsiste są doskonałe jako
krem do grzanek.
Okrągły pomidor z Mandurii (Ta)
Odmiana,
która rodzi bardzo dużo owoców, nadaje się
zarówno do przechowywania, jak i do suszenia.
Wśród odmian sałatkowych prym wiedzie „bawole serce”, nazywany
tak ze względu na jego charakterystyczny kształt. Jest to duży owoc
o barwie czerwono-różowej, mączystym i obfitym miąższu, niewiel-
kiej ilości nasion i bardzo cieniutkiej skórce. Pomidory gruszkowe
(lub podłużne) mają wydłużony kształt, są kruche, twarde i aroma-
tyczne. Do tej kategorii należy m.in. pomidor San Marzano DOP.
Wśród pomidorów wydłużonych bywają odmiany o małych, zebra-
nych w kiście owocach. Zalicza się do nich pomidor daktylowy, mały,
smaczny i bogaty w cukier, znakomity na surowo lub po krótkim
gotowaniu, a także pomidor gałązkowy
vesuviano
. Okrągłe są na-
tomiast pomidory sałatkowe i te do podsuszania, a w szczególności
odmiana gładka i czereśniowa.
Dwie odmiany otrzymały znak chronionej nazwy pochodzenia, czyli
DOP, a jedna może poszczycić się oznaczeniem IGP. Pomidor San
Marzano z Agro Sarnese-Nocerino DOP, długi, o pięknym czerwo-
nym zabarwieniu, ma zwarty miąższ, dzięki czemu nie rozpada się
podczas robienia przetworów. Odmiana ta jest przeznaczona wła-
śnie do robienia konserw, czyli tzw.
pelati
.
P
omidor gruszkowy ma owalny,
wydłużony kształt. Jest kruchy i twardy.
Słynnym przedstawicielem tego gatunku
jest pomidor San Marzano, od którego
bierze początek wiele innych odmian.
Doskonały do sosów i na surowo.
Żółty pomidor zimowy
Rośnie w zimie, ale
wymaga podlewania. Przyjmuje kolor żółto-
pomarańczowy.
Pomidor gruszkowy z Abruzji
Odmiana
sałatkowa, wykorzystywana też w przetwórstwie.
Dostępna w sprzedaży przez cały rok.
224