Page 15 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Pomidorki czereśniowe
Okrągłe, malutkie
i słodkie, o bardzo żywym kolorze. Doskonałe
na surowo.
Niektóre odmiany
Żebrowany pomidor z Chivasso
Odmiana piemoncka zbierana od czerwca do
października. Ma gęsty, smaczny miąższ.
Toskański pomidor bawole serce
Jego miąższ jest niezwykle mięsisty,
nie ma nasion.
Pomidor bawole serce
Typowy pomidor
sałatkowy, różowy, słodki i zwarty. Ma tak
delikatną skórkę, że nie trzeba go obierać.
Pomidor daktylowy
Wyjątkowo smaczny
i bogaty w cukry. Używany do
bruschette
,
sałatek i pierwszych dań.
S
pośród najnowszych włoskich
odmian pomidorów warto wspomnieć
o tzw. superpomidorze. Jest to odmiana
hybrydowa o dużo silniejszych właści-
wościach antyoksydacyjnych niż trady-
cyjne pomidory, które także zawierają
rozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach
antyutleniacze chroniące przed choroba-
mi i starzeniem.
Suszone pomidory w oliwie
1 kg pomidorów perini
5 ząbków czosnku
oliwa
tymianek
liść laurowy
bazylia
Wszystkie pomidory przekroić wzdłuż na pół, odsączyć, na-
dziać na patyczki i nakryć cieniutką gazą. Pozostawić pomi-
dory na słońcu aż do wysuszenia.
Suszone pomidory powkładać do wyparzonych słoików, do-
dać zioła oraz drobno pokrojony czosnek, zalać do pełna
jakościową oliwą
extravergine
i przechowywać szczelnie za-
mknięte.
Pomidor Belmonte
Kalabryjska odmiana
bawolego serca. Może osiągać nawet do
1,5 kg wagi. Ma grudkowaty miąższ.
Pomidor vesuviano
Ma wielorakie
zastosowanie w kuchni i jest bardzo trwały.
Doskonały do sosów i do konserwowania.
Pomidory gałązkowe
Waga pojedynczego
owocu waha się średnio od 130 do 150 g.
Idealna do długiego gotowania.
Pomidor camone z Sardynii
Jego kruchy
miąższ sprawia, że znakomicie nadaje się do
sałatek. Ma lekko kwaskowaty smak.
Suszone pomidorki czereśniowe
Słodsze, ale i twardsze od innych odmian
w postaci suszonej.
223
warzywa