Page 12 - Smaki kuchni włoskiej

Basic HTML Version

Ostrolistny fioletowy karczoch z Albengi
Jego wewnętrzne
listki są niezwykle delikatne, chrupiące i słodkie. Wyśmienite na
surowo z liguryjską oliwą.
Niektóre odmiany
Fioletowy karczoch z Provenzy
Wyjątkowo wydajna odmiana,
została sprowadzona w latach 80. na Sardynię, gdzie zastąpiła
miejscową odmianę Masedu.
Karczoch romanesco z Lazio IGP
Zwany również
mammola
lub
cimarolo
, króluje w kuchni regionu Lacjum. Typowe dania to
karczochy
alla giudia
(po żydowsku) lub
alla
romana
(po rzymsku).
Ostrolistny karczoch sycylijski
Łuska pokryta ostrymi
kolcami, wewnątrz bardzo delikatny. Wyśmienity po ugotowaniu
i doprawieniu solą oraz sycylijską oliwą.
Karczoch preturo z Montoro (Av)
Uprawiany według
dawnych, tradycyjnych metod. Ma bardzo delikatną konsystencję
i charakterystyczny zapach. Doskonały do przyrządzania na grillu.
Karczoch brindisino
Jego kwiatostany mają owalny kształt i są
bardzo zwarte. Łuski, pozbawione kolców, są zielone z wyraźnym
odcieniem fioletu. Smaczny na surowo i po ugotowaniu.
Karczoch catanese (violetto)
Najpowszechniejszy we Włoszech,
zwany katańskim lub fioletowym. Kwiatostan wydłużony, liście
zielone i fioletowe. Na ulicach Katanii sprzedawany z grilla.
Karczochy późne
Zbierane pod koniec sezonu kwiatostany odmian
jesiennych wykorzystywane są w przetwórstwie do produkcji
karczochów w oleju z oliwy, w zalewie lub mrożonek.
Fioletowy karczoch toskański
Znany również jako
violetto
livornese
. Wyjątkowe walory zapachowe i smakowe zawdzięcza
specyficznym warunkom środowiskowym. Wyśmienity pokrojony
w drobne plasterki i podany z oliwą, czosnkiem i natką pietruszki.
C
arciofo di Paestum IGP
należy do
odmiany Romanesco i wyróżnia się
zaokrąglonym, zwartym i pozbawionym
kolców kwiatostanem. Bardzo wcześnie
dojrzewa dzięki sprzyjającym warun-
kom klimatycznym panującym w Piana
del Sele. Niezwykle mięsisty, mięciutki
i wyjątkowo smaczny. W lokalnej kuchni
stosowany do takich dań jak
pasticcio
czy pizza z karczochami.
Ostrolistny karczoch z Sardynii DOP
Mięsiste i kruche łuski
zakończone są długimi, żółtymi kolcami. Jego smak jest doskonałym
połączeniem goryczki i łagodności. Słynie z intensywnego aromatu.
192